Košarica tečajev
Domov O nas

Zavod ŠOLT - tečaji s tradicijo

Kdo smo?

Zavod ŠOLT (zavod za izobraževanje) deluje od septembra 2000, nastal pa je pod okriljem Društva ŠOLT. Zavod ŠOLT je pomembna izobraževalna institucija z glavnimi dejavnostmi, osredotočenimi na izobraževanje, zaposlovanje mladih, izboljšanje zaposlitvenih možnosti mladih in s tem boljšo integracijo mladih v širše družbeno življenje.

V okviru izobraževanj pripravljamo pestro izbiro jezikovnih, strokovnih in navtičnih tečajev. Tečaje pripravljajo in vodijo študentje višjih letnikov, profesorji in drugi strokovnjaki, specializirani za posamezna področja. V okviru Zavoda ŠOLT deluje fotokopirnica, ki vam nudi storitve po zelo ugodnih cenah. Za bolj ustvarjalne pa je 24 ur na dan na voljo uporaba Foto temnice ŠOLT.

Dolga tradicija, velika fleksibilnost, odprtost in prijazno okolje so glavni razlogi za to, da naše tečaje vsako leto obišče več kot 3000 mladih. Skupine, v katerih potekajo tečaji, so majhne, dinamične, udeleženci so večinoma študentje, k nam pa radi pridejo tudi dijaki in ostali. Ena večjih prednosti naših tečajev so tudi nizke cene, saj pri organizaciji naših programov sodelujemo s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani (ŠOU Ljubljana).

Jože Hrastnik

Martina Terbižan

Nina Orehek

Sara Ambrož

Želite izvedeti več?

Lokacije

Poslovalnica ROŽNA DOLINA
Svetčeva ulica 9
Študentsko naselje blok 7
1000 Ljubljana

Prikaži pot

Poslovalnica BEŽIGRAD
Vojkova 63
(modra steklena stavba med MORS in Ekonomsko fakulteto)
1000 Ljubljana

Prikaži pot

Metode izobraževanja

Jezikovni tečaji

Metode dela obsegajo klasične prijeme in predvsem delo v obliki študijskih delavnic, kar v praksi izvajamo kot interaktivne vaje. Vsi tečaji potekajo s skriptami ali učbeniki in so dodatno obogateni s podpornim gradivom (dodatni izročki in vaje, didaktičnimi igrami). Pri vsakem jezikovnem tečaju boste deležni celostnega paketa, kar pomeni, da boste na koncu tudi kulturno obogateni in vedeli boste, da Španci na zadnjo sredo v mesecu avgustu praznujejo festival, kjer se obmetavajo s paradižnikom in da Nemci z Oktoberfestom, enim najbolj slavnih festivalov, pričnejo že v mesecu septembru!

Posebna pozornost je namenjena vsem jezikovnim kompetencam, kar pomeni, da boste delali tako na slušnem, bralnem, govornem kot tudi pisnem izražanju. Naši predavatelji vas bodo vsekakor opremili z znanjem, da boste čim več odnesli z naših tečajev.

Programi potekajo v obliki tečajev v malih skupinah (od 6 do 9 tečajnikov, v najvišjih stopnjah so tudi od 3 do 4 tečajniki), saj smo prepričani, da je za jezikovno učenje nujna čim manjša skupina, saj bo le tako vsak tečajnik dobil dovolj priložnosti za resnično učenje jezika in da postavi vsa vprašanja, ki se mu med učenjem novega jezika porodijo.

Strokovni tečaji

Strokovni tečaji združujejo teoretični in praktični del. Teoretični del poteka v obliki tečaja v učilnici, medtem ko praktični del poteka na terenu, v temnici, ob strojih, odvisno od vrste tečaja. Če se boste pridružili tečaju kvačkanja, vam bo predavatelj najprej pokazal, kaj vse potrebujete in vam demonstriral postopek, nato pa boste sami preizkusili v tej ročni spretnosti. Ne skrbite, naš predavatelj bo poskrbel zato, da se ne boste zakvačkali in da boste po koncu tečaja odnesli domov prikupno kapo, šal ali katero drugo mojstrovino! Skupine tečajnikov so majhne, od 4 in do 16 tečajnikov v skupinah, kar omogoča predavatelju, da se vam maksimalno posveti.

Navtični tečaji

Na Zavodu ŠOLT ponujamo tudi navtične tečaje, ki potekajo v skupinah do največ 16 tečajnikov v obliki predavanj in odvisno od tečaja, tudi praktičnih vaj. Naši navtični tečaji so zasnovani tako, da udeležencem, ne glede na predznanje, omogočajo aktivno udejstvovanje in pridobivanje novih veščin. Pridružite se nam lahko na tečaju za voditelja čolnov, na tečaju za izpit VHF GDMSS radijske postaje in na tečaju jadranja. Zakaj pa se ne bi za naslednje poletje naučili voziti čoln?

Kratka zgodovina ŠOLT-a

60. leta

Društvo Študentske organizacije ljudske tehnike (Društvo ŠOLT) je bilo ustanovljeno v Ljubljani daljnega leta 1960. Ustanovili so ga študentje Univerze v Ljubljani v okviru obštudijskih dejavnosti. Prvi predsednik društva ŠOLT jer bil študent strojništva, ki je prišel na študij iz Beograda Vladimir Sokolov. Člani društva s podporo družbe so oblikovali različne sekcije (foto sekcija s črnobelo in barvno temnico, računalniška sekcija v sodelovanju z Inštitutom Jožef Štefan, radio amaterska sekcija, radijska sekcija, raketna sekcija, potapljaška sekcija, sekcija popravila avtomobilov Zastava 750) in ustanovili šolo vožnje ŠOLT z osmimi fički … Kot zanimivost so študentje znotraj fotografske in potapljaške sekcije odšli na Rdeče morje leta 1963, kjer so posneli prvi barvni film, ki ga je dobil tudi takratni cesar Etiopije Hajle Selassi.

90. leta

V 90. letih se je dejavnost društva precej razširila oziroma spremenila. V skladu s trendi nove države Slovenije je Društvo ŠOLT pričelo organizirati jezikovne tečaje, ki so v naslednjih letih postali osrednja dejavnost društva. Na osnovi sekcij, ki so delovale že v 60. letih, je društvo začelo izvajati strokovne tečaje, seminarje in delavnice. Ponudbo je popestrilo še s športnimi tečaji. Društvo je odprlo študentski servis ŠOLT, fotokopirnico ŠOLT in ohranilo dve foto temnici ŠOLT, katerih ena (črnobela) je še na voljo našim članom. Leta 1990 je bilo društvo eno od soustanoviteljev Mladinskega sveta Slovenije (MSS).

September 2000

Septembra 2000 je Društvo ŠOLT ustanovilo Zavod ŠOLT. Zavod ŠOLT je tega leta znotraj padalske sekcije kupil 12-sedežno letalo AN-2 (Fat Angie-Fata), s katerim je sekcija odlično delovala do leta 2008, ko se je zgodila tragična nesreča. Leta 2010 je Zavod ŠOLT kupil jadrnico Bavaria46 (Espada) s privezom v Zadru. V letih 2010–2020 je mnogo študentov in ostalih, ki so uporabili našo jadrnico, izkusilo čar in svobodo jadranja, hkrati je pa tudi mnogo študentov s pomočjo te jadrnice dobilo prepotrebne izkušnje in pridobilo skipersko licenco.

2004 - 2023

Dolga tradicija, velika fleksibilnost, odprtost in prijazno okolje so glavni razlogi za to, da izobraževalne programe Zavoda ŠOLT vsako leto obišče več tisoč mladih in tistih, ki so mladi po duši. Skupine, v katerih potekajo tečaji, so majhne, dinamične, udeleženci so večinoma študentje, k nam pa radi pridejo tudi dijaki in ostali. Ena večjih prednosti naših tečajev so tudi nizke cene, ki so v skladu s poslanstvom ŠOLT-a že od same ustanovitve leta 1960. Torej ŠOLT kot neprofitna organizacija ima dodano vrednost v izvajanju izobraževalnih programov in ne v finančnem profitu. V celotnem obdobju delovanja ŠOLT-a je dobilo posamezna znanja preko dvestotisoč uporabnikov in prve izkušnje več tisoč izvajalcev programov (predavateljev) na posameznih izobraževalnih področjih.

Sedež obeh, Zavoda ŠOLT in Društva ŠOLT, je v Študentskem naselju ROŽNA DOLINA. Sprejemna pisarna (vpisi, informacije), fotokopirnica, foto temnica in društvena soba so v BLOKU 7.

Preverite našo ponudbo

Želite izvedeti več?

Spletno mesto uporablja piškotke za pravilno delovanje spletne strani in izboljšanje vaših izkušenj. Več informacij najdete v Politiki o piškotkih .