Srbščina

Informacije o programu

Zakaj srbščina?

Učenje srbščine pomeni učenje slovanskega jezika. Posvetili se boste predvsem osvajanju nove pisave, imenovane cirilica! Če imate predznanje ruščine, vam bo lahko zelo veliko v pomoč pri pisavi. Srbščina je jezik, katerega starejše generacije govorijo brez večjih težav, saj so se jo tudi v šoli učili. Danes znanje srbščine ni več samoumevno. Pridružite se nam na tečaju srbskega jezika na Zavodu ŠOLT in si povečajte možnosti na trgu dela in se obogatite z dodatnim znanjem tujega jezika, ki vam bo prav zagotovo prišel prav pri potovanju po jugu!

In še nekaj zanimivosti:

  • do leta 2007 je srbščina veljala za uradnik jezik Črne Gore;
  • 18 rimskih cesarjev so je rodilo na območju, kjer je danes Srbija. To je približno 20% vseh rimskih cesarjev. Najbolj znani so bili definitivno Rimski cesar Konstantin Veliki, ki je krščanstvo razglasil za uradno religijo;
  • večina srbskih priimkov se konča na “ić”. To pripono je mogoče primerjati z irsko predpono “O”, in se lahko prevede kot “potomstvo”.

Tečaj je namenjen nesrbsko govorečim osebam, ki so že seznanjene z osnovami srbščine, tako leksikalnimi kot tudi slovničnimi, kot tudi tistim, ki se bodo srečali s srbščino prvič .

Cilj in vsebina

Cilj tečaja je, da posameznik znanje učvrsti, izpopolni in še naprej razvija v različne specifične sfere zanimanja slušatelja. Udeleženci bodo ob koncu 30-urnega tečaja razumeli vsak pogovor v srbščini, pa naj bo v živo ali preko medijev. Z lahkoto bodo brali tudi najbolj abstraktne tekste v cirilici in lahko bodo sodelovali v vsakem pogovoru in razpravi z zavidljivim izražanjem, tudi majhnih pomenskih izrazov (odtenkih).

Tečajniki se bodo naučili pisanja in branja v cirilici. Poleg seznanjanja in usposabljanja udeležencev tečaja za ustno in pisno izkazovanje tudi najbolj kompleksnih vsebin, bodo pridobili znanja tudi iz osnov kulture prebivalcev Srbije, kajti na ta način bodo tudi jezik še bolj razumeli.

Poleg teh osnovnih vsebine za tečaj srbščine je možnost tudi nadgradnje z zanimivimi temami, kot so npr.: pisanje e-mailov, vodenje sestanka, osnove bančništva in potek investicij, telefoniranje, razlike med hrvaščino in srbščino …

Metode dela

Obsegajo klasične prijeme, delno v obliki študijskih delavnic. Program poteka v obliki tečaja v manjših skupinah (od 6 do 9 tečajnikov, v najvišjih stopnjah tudi od 3 do 4 tečajniki).

Način evalviranja poteka jezikovnega programa

Po vsakem zaključku 30-urnega tečaja opravimo anketo med vsemi tečajniki (evalvacijski vprašalnik). Vsaka stopnja tečaja se konča s testom. Tečajnik, ki uspešno opravi test, dobi potrdilo.

Informacije o poteku jezikovnih tečajev (splošne informacije)

Jezikovni tečaji so razpisani na vsaka 2 meseca, in sicer v oktobru, decembru, februarju, aprilu (poleti -junij, julij in avgust – razpišemo intenzivne 30-urne tečaji, ki se zaključijo v 2 tednih in pol) in trajajo 30 šolskih ur in potekajo:

  • 2-krat tedensko po 2 šolski uri (PON in SRE ali TOR in ČET) s pričetkom ob 16.45, 18.30 oz. 20.15 uri ali
  • 1-krat tedensko po 3 šolske ure (odvisno od razpisanega jezika).

Tečaj se zaključi v 2 mesecih oz. 2,5 mesecu.

KAJ SO POLETNI INTENZIVNI JEZIKOVNI TEČAJI?

Poletni intenzivni jezikovni tečaji so 30-urni tečaji, ki se končajo v dveh tednih in pol. Tečaji bodo potekali v Rožni dolini ali na Vojkovi ali online, in sicer ob PONEDELJKIH, TORKIH, SREDAH in ČETRTKIH od 17:00 do 19:15 ali pa od 10:00 do 12:15 (kombinacija dopoldanskega in popoldanskega termina ni možna)


 TOČNI URNIKI SO OBJAVLJENI SPODAJ 

 

Cena za tečaj:

Za študente, dijake in osnovnošolce

30-urni tečaji srbščine

Cena za 30-urni tečaj: 239,00  186,00 
Za neštudente

30-urni tečaji srbščine

Cena za 30-urni tečaj: 239,00 

Želite prejemati naše novice?

Prijavite se na brezplačne e-novice in prejemali boste aktualne novice, zanimivosti, nasvete, ugodnosti in akcijske ponudbe.
info@zavod-solt.si +386 51 611 968