Kratka zgodovina ŠOLT-a

Kratka zgodovina ŠOLT-a

Društvo Študentske organizacije ljudske tehnike (Društvo ŠOLT) je bilo ustanovljeno v Ljubljani leta 1960. Ustanovili so ga študentje v okviru obštudijskih dejavnosti. Oblikovali so različne sekcije (foto sekcija, računalniška sekcija, radio amaterska sekcija, računalniška sekcija, raketna sekcija) in ustanovili šolo vožnje ŠOLT.

V 90. letih se je dejavnost društva precej razširila. V skladu s trendi je Društvo ŠOLT pričelo organizirati jezikovne tečaje, ki so v zadnjih letih postali osrednja dejavnost društva. Na osnovi sekcij, ki so delovale že v 60. letih, smo začeli izvajati strokovne tečaje, seminarje in delavnice. Ponudbo smo popestrili še s športnimi tečaji. Odprli smo študentski servis ŠOLT, fotokopirnico ŠOLT ter ohranili dve foto temnici ŠOLT, katerih ena je še na voljo našim članom. Leta 1990 smo bili eden od soustanoviteljev Mladinskega sveta Slovenije (MSS).

Septembra 2000 je Društvo ŠOLT ustanovilo Zavod ŠOLT. Danes torej delujeta oba: Društvo ŠOLT in Zavod ŠOLT. Društvo ŠOLT se ukvarja predvsem z mladinskimi projekti na področju neformalnega izobraževanja, mednarodnega sodelovanja, skrbi za informiranje članov o mladinskih aktivnosti, prireja fotografske razstave v prostorih ŠOLT, sodeluje z Mladinskim svetom Slovenije (MSS) ter z drugimi mladinskimi organizacijami, društvi. Zavod ŠOLT je pomembna izobraževalna institucija. Glavne dejavnosti Zavoda ŠOLT so izobraževanje, zaposlovanje mladih, izboljšanje zaposlitvenih možnosti mladih in s tem boljša integracija mladih v širše družbeno življenje. V okviru izobraževanja pripravljamo pestro izbiro jezikovnih, strokovnih, kreativnih in športnih tečajev. Tečaje pripravljajo in vodijo študentje višjih letnikov in profesorji ter drugi strokovnjaki, specializirani za posamezna področja. V okviru Zavoda ŠOLT deluje fotokopirnica, ki vam nudi storitve po zelo ugodnih cenah. Za bolj ustvarjalne pa je 24 ur na dan na voljo uporaba Foto temnice ŠOLT.

Dolga tradicija, velika fleksibilnost, odprtost in prijazno okolje so glavni razlogi za to, da naše tečaje vsako leto obišče več tisoč mladih in tistih, ki so mladi po duši. Skupine, v katerih potekajo tečaji so majhne, dinamične, udeleženci so večinoma študentje, k nam pa radi pridejo tudi dijaki in ostali. Ena večjih prednosti naših tečajev so tudi nizke cene, saj pri organizaciji naših programov sodelujemo s Študentsko organizacijo Univerze v Ljubljani (ŠOU Ljubljana), ki je tudi soustanoviteljica Zavoda ŠOLT od leta 2004.

Sedež obeh, Zavoda ŠOLT in Društva ŠOLT, je v Študentskem naselju ROŽNA DOLINA. Sprejemna pisarna (vpisi, informacije), fotokopirnica, foto temnica in društvena soba so v BLOKU 7.

Tečaji se izvajajo na dveh lokacijah v Ljubljani in sicer:

  • Rožna dolina, Svetčeva ulica 9 (Študentsko naselje, blok 7 in blok 6)
  • Vojkova ulica 63 (modra steklena stavba med MORS in Ekonomsko fakulteto), pritličje.

Kje nas najdete?

Več o nas in naših dejavnostih si lahko preberete na straneh, ki so pred vami.

Želite prejemati naše novice?

Prijavite se na brezplačne e-novice in prejemali boste aktualne novice, zanimivosti, nasvete, ugodnosti in akcijske ponudbe.
info@zavod-solt.si +386 51 611 968